Шта су то колачићи?

Колачићи су фајлови који се налазе на Вашем уређају, садрже малу количину података којој приступају претраживач и сајт и нуде одређене врсте функционалности. Наши портали користе колачиће у минималном обиму и неинтрузивном облику. Ниједан тип колачића који се користи на порталима Филозофског факултета не садржи било какве личне податке корисника. Приступање овом сајту подразумева да по аутоматизму пристајете на коришћење неопходних колачића, али одређене додатне функције сајта подразумевају прихватање додатних типова колачића.

 

Које врсте колачића користимо?

Портали Филозофског факултета користе три врсте колачића:

  • основне – колачићи анонимне корисничке сесије, колачићи за подешавање теме и писма
  • аналитичке – Google Analytics колачићи за анализу
  • колачиће екстерних сервиса и друштвених мрежа – колачићи које постављају сервери сервиса и друштвених мрежа попут YouTube, Facebook, Instagram или Twitter

Основни колачићи

Основни колачићи користе се за остваривање везе између клијената (посетилаца) и сервера, безбедност и побољшање корисничког искуства посетилаца.

Назив колачића Време истека (трајање) Опис
{произвољни алфанумерички низ} до истека корисничке сесије Есенцијални колачић за успостављање везе између наших сервера и уређаја са ког корисник приступа сајту
consent 30 дана Садржи информацију о прихватљивом нивоу приватности корисника, односно које колачиће корисник прихвата, у облику вредности 0 (основни), 1 (основни и аналитички) или 2 (основни, аналитички и друштвене мреже)
theme 30 дана Садржи информацију о кориснички изабраној шеми боја и контрасту, како би се осигурала конзистентност приказа приликом преласка на наредну страну. Уколико се не мења подразумевана тема и контраст, колачић се не користи.
CyrLatConverterSelected 30 дана Садржи информацију о изабраном писму (ћирилица/латиница), што омогућава конзистентност исписа приликом преласка на наредну страну. Уколико се не мења подразумевано писмо (ћирилица), колачић се не користи.
_GRECAPTCHA до истека корисничке сесије Садржи податке о анализи сесије која омогућава процену ризика (spam заштита приликом попуњавања електронске форме). Резултат анализе је бројчана вредност између 0 и 1 која представља однос вероватноћа да интеракцију са сајтом врши скрипта/бот (0, 0%) или човек (1, 100%).

Аналитички колачићи

Google Analytics [https://analytics.google.com] је једноставан алат који омогућава власницима сајтова приступ различитим статистичким извештајима и метрикама корисничке интеракције са садржајима на сајту. Док корисник приступа различитим садржајима на сајту, Google Analytics омогућава власницима сајтова JavaScript библиотеке које бележе различите податке, на пример адресу стране којој корисник приступа, које време проводи на страни и слично. Ове библиотеке користе HTTP колачиће да "запамте" какав вид интеракције је корисник имао на претходним странама и на тај начин стварају својеврсну мапу активности током посете. Ова врста активности је анонимна и лимитирана на наше стране (домен filfak.ni.ac.rs).

Библиотека gtag.js, на коју се ослања Google Analytics, користи колачиће за потребе:

  • Разликовања појединачних корисника
  • Разликовања сесија на нивоу појединачних корисника
Назив колачића Време истека (трајање) Опис
 _ga 2 године Користи се за међусобно разликовање корисника (без коришћења личних података)
 _gid 24 сата Користи се за међусобно разликовање корисника (без коришћења личних података)
 _ga_<container-id> 2 године Колачић који се користи за праћење сесије и за статистичку прецизност – када исти корисник поново посети сајт после извесног времена, Google Analytics помоћу овог колачића "зна" да је у питању корисник који је и раније посећивао сајт, те бележи интеракције у слогу тог корисника

Извор: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Колачићи друштвених мрежа и екстерних сервиса

Филозофски факултет у Нишу није одговоран за садржаје колачића које на уређаје посетилаца нашег сајта постављају сервери сервиса и друштвених мрежа као што су YouTube, Facebook, Instagram или Twitter. Сајтови Филозофског факултета у Нишу на својим странама могу користити уметнуте садржаје (eng. embedded content) са друштвених мрежа које испоручују сервери тих мрежа под одређеним условима који могу, али не морају укључивати коришћење колачића. Како бисмо спречили ненамерно постављање нежељених колачића путем уметнутих садржаја, посетиоцима који се приликом подешавања приватности определе против коришћења ових колачића уметнути садржаји неће бити доступни, уз одговарајућу поруку која их о томе обавештава.

За више информација о колачићима друштвених мрежа и начинима њиховог коришћења, можете посетити следеће стране: